C Vitamin
C vitamin; Vitamin çeşidi içerisinde askorbik asit vitamini grubundan dayanaksız olanıdır. C vitamin suda eriyebilir. Bu vitaminin birçok görevi bulunmaktadır. Hayvan ve bitkiler kendi C vitamini glukozdan sentezleyerek sağlayabilir. İnsanlar sentez yapamadığı için vücudundan dışarı atmak durumundadır. C vitamini insan vücudunda depolanamadığı için idrar yolu ile dışarı atılmaktadır.
Bağışıklık sistemi için C vitamini vazgeçilmezdir. Bu vitamin eksikliğinde bağışıklık sisteminin zayıflamasıyla birlikte grip, soğuk algınlığı, kalp hastalıkları tarzı hastalıklara yakalanma ihtimali artar.
C vitamini besin değerini korumak için yapılması gerekenler
Ülkemizde dört mevsim C vitaminli besinler bulunmaktadır. Genellikle meyve ve taze olan sebzelerden C vitamini bulunduran besinlerden vücudun bu vitamine olan ihtiyacı karşılanmaktadır. Taze sebzeler pişirildiği zaman suya geçer. Su atılır veya meyveler kesildikten sonra bekletilir ise vitamin değeri kaybolmaktadır. Taze sebzeler ayıklandığı veya kesildiği zaman hemen az miktarda kaynar su ile pişirildiğinde daha az kayıp olmaktadır. Ayrıca pişirilen sebzeler bakır ve çelik ile temas ederse vitamin değerinde kayıp söz konusu olur. Eğer meyve ve sebze kurutulur iken sıcaktan uzak tutma, gölgede kurutma ve kükürt buharına tutulması değer kaybını azaltır. Besinleri soğuk yerlerde saklamak C vitamini kaybını azaltmaktadır.
C vitamin için Uzman doktorların tavsiyesi
Uzman doktorlar C vitaminin ilaç olarak değil de doğal besinlerle alınmasını gerektiğini savunmaktadır.
Bunun nedeni c Vitamini barındıran besinler diğer vitamin ve mineraller açısından da zengin kaynaklara sahip olmasıdır.
Günlük olarak alınması gereken C vitamin ihtiyacı
Kadınlarda günlük C vitamini ihtiyacı: 75 mg.
Erkeklerde günlük C vitamini ihtiyacı: 90 mg.
C vitaminin bulunduğu besinler- Portakal
- C vitamini Çilek
- Ispanak
- Biber
- Domates
- Brokoli
- Limon
- Kivi
- Kuşburnu
- Misket limonu
- Frenk üzümü
- Greyfurt
- Yeşil biber
- Karnabahar
- Patates
C vitamin sağladığı yararlar- Damar ve kalp hastalıklarına karşı koruyucudur
- Kanser oluşmasını engeller
- Bağışıklık sistemini güçlendirir
- Kılcal damar yapısını güçlendirir
- İyi bir antioksidan kaynağıdır
- Yaşlanmaya neden olan serbest radikallerle savaşır
- Vücuttaki demir mineralinin emilimini arttırır
- Solunum, mide ve yemek borusunda oluşabilecek kanseri önler
- Meme kanserini %25 önler
- Ameliyat sonrası iyileşmeyi hızlandırır
- Laksadif olarak görev görür
- Damarlarda meydana gelen pıhtılaşmayı azaltır
- Viral ve bakteriyel enfeksiyonu engeller
C vitamin eksikliğinin vücutta etkileri nelerdir?- Diş eti kanaması
- Yaraların iyileşme süreci uzar
- Skorbüt hastalığı
- Kişinin dilinde yaralar çıkar
- Eklem ağrıları olur
- Vücuttaki enfeksiyonlara karşı direncin zayıflaması
- Damar ve kalp rahatsızlığı
- Kemik ve kas ağrıları oluşur
- Kansızlık görülür
- Kişide isteksizlik görülür
- Yorgunluk gözlemlenir
- İştahsızlık tarzı sorunlar C vitamini eksikliğinde görülebilmektedir.
21.01.2024 01:05:46
C Vitamin ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|