{ "title": "C Vitamin", "image": "https://www.cinko.gen.tr/images/c-vitamin-3206.png", "date": "21.01.2024 01:05:46", "author": "Esma KOÇ", "article": [ { "article": "C vitamin; Vitamin çeşidi içerisinde askorbik asit vitamini grubundan dayanaksız olanıdır. C vitamin suda eriyebilir. Bu vitaminin birçok görevi bulunmaktadır. Hayvan ve bitkiler kendi C vitamini glukozdan sentezleyerek sağlayabilir. İnsanlar sentez yapamadığı için vücudundan dışarı atmak durumundadır. C vitamini insan vücudunda depolanamadığı için idrar yolu ile dışarı atılmaktadır. Bağışıklık sistemi için C vitamini vazgeçilmezdir. Bu vitamin eksikliğinde bağışıklık sisteminin zayıflamasıyla birlikte grip, soğuk algınlığı, kalp hastalıkları tarzı hastalıklara yakalanma ihtimali artar.

C vitamini besin değerini korumak için yapılması gerekenler

Ülkemizde dört mevsim C vitaminli besinler bulunmaktadır. Genellikle meyve ve taze olan sebzelerden C vitamini bulunduran besinlerden vücudun bu vitamine olan ihtiyacı karşılanmaktadır. Taze sebzeler pişirildiği zaman suya geçer. Su atılır veya meyveler kesildikten sonra bekletilir ise vitamin değeri kaybolmaktadır. Taze sebzeler ayıklandığı veya kesildiği zaman hemen az miktarda kaynar su ile pişirildiğinde daha az kayıp olmaktadır. Ayrıca pişirilen sebzeler bakır ve çelik ile temas ederse vitamin değerinde kayıp söz konusu olur. Eğer meyve ve sebze kurutulur iken sıcaktan uzak tutma, gölgede kurutma ve kükürt buharına tutulması değer kaybını azaltır. Besinleri soğuk yerlerde saklamak C vitamini kaybını azaltmaktadır.

C vitamin için Uzman doktorların tavsiyesi

Uzman doktorlar C vitaminin ilaç olarak değil de doğal besinlerle alınmasını gerektiğini savunmaktadır. Bunun nedeni c Vitamini barındıran besinler diğer vitamin ve mineraller açısından da zengin kaynaklara sahip olmasıdır.

Günlük olarak alınması gereken C vitamin ihtiyacı

Kadınlarda günlük C vitamini ihtiyacı: 75 mg.

Erkeklerde günlük C vitamini ihtiyacı: 90 mg.

C vitaminin bulunduğu besinler
C vitamin sağladığı yararlar
C vitamin eksikliğinin vücutta etkileri nelerdir?
" } ] }