{ "title": "Çinko Alımı", "image": "https://www.cinko.gen.tr/images/cinko-alimi.gif", "date": "20.01.2024 00:38:12", "author": "Abdultaha DEMEZ", "article": [ { "article": "Çinko alımı, vücudumuzun ihtiyaç duyduğu temel minerallerden bir tanesidir. Çinko birçok enzimde ve insülinde bulunur. Çoğunlukla kemiklerde ve kaslarda bulunur. Bağırsaklardaki emilimi için pankreas enzimlerine ihtiyaç vardır. Hücre zarında bulunur ve hücreyi oksitleyici zararlarından korur. Çinko vücut yaralarının iyileşmesi ve bağışıklık sisteminin güçlenmesinde gerekli bir mineraldir. Prostat bezinin ve üreme organlarının iyi çalışması içinde çinkoya ihtiyaç vardır. Bu sebeple çinko alımı sağlığımız için son derece önemli bir rol oynamaktadır.

Çinko arpa, peynir, sığır eti, tavuk, kepekli ekmek, yumurta sarısı, balık, ceviz, patates, süt ve süt ürünleri, tam tahıl, kuru fasulye, badem, karaciğer, ay çekirdeği ve lahanada bulunur.

Vücut için son derece önemli olan bu mineralin eksikliği önemli sağlık problemlerine yol açar bunlar
Yetişkin bir insan için tavsiye edilen günlük çinko miktarı 9-11 miligramdır. Vücut tarafından çinkonun yalnızca %30'u emilir. Bu yüzden çinko eksikliği görülen kişilerde dışarıdan çinko eksikliği yapılması gerekebilir. Çinko eksikliği kandaki çinko seviyesi ölçülerek anlaşılır. Kanda 60 mikrogram/dl'den az çinko varsa çinko eksikliği var demektir.

Çinkonun eksik alınması gibi çinkonun fazla alımı da vücut için zararlıdır. Fazla çinko alımı vücuttaki demir ve bakır gibi gerekli diğer minerallerin miktarını azaltır aynı zamanda vücuttaki enzimleri azaltarak bağışıklık sisteminin azalmasına neden olur. Fazla çinko ağızda metalik bir tat bırakır. Diğer belirtileri titreme ve yüksek ateştir. Kusma, ishal, öksürük, mide ve boğazda tahriş hissi de diğer semptomlarıdır. Bu durumda hemen doktora başvurmak gerekmektedir.
" } ] }