{ "title": "Çinko Asetat", "image": "https://www.cinko.gen.tr/images/cinko-asetat.gif", "date": "20.01.2024 15:03:17", "author": "İncegül Berrin Ekmen", "article": [ { "article": "
Çinko Asetat, Çinko asetatın formülü Zn (C2H3O2).2H2O, yoğunluğu 1,735 g/mL, e. N 200 olan çinko kromat sentezinde kullanılabilen alkol ve suda çözünürlüğü olabilen beyaz, monoklinik, kristalimsi gruplar halinde olan katı bir maddedir. Çinko oksidin asetik asit ile birleşiminden elde edilir. Boya sektöründe mordan olarak görev yapmaktadır. Sağlık %1-5'lik çözeltilerinde deri mukoza hastalıklarının tedavisinde kullanılır. Ayrıca çocuklarda gelişim dönemlerinde çinko eksikliği çinko asetat oral 50-150 mg olarak günlük dozlarda kullanılır. Yapısında yaklaşık olarak %30 çinko ihtiva eden, hayvanların çinko ihtiyacını temin etmek için yemlere katılan yapısında %29.8 çinko içeren çinko tuz. Tuz haline getirilerek hayvanların yemlerine katılarak kullanılır. Porselen üzerine sır yapmada da kullanılır.

Asetat nedir? Asetik asidin tuzu ve ekseri, Oksijen, Karbon, Hidrojen ihtiva içeren bir kısım kimyasal bileşiklere asetat denir. Asetat kelimesi selüloz asetattan elde edilen tekstil iplikleri anlamında da kullanılır.

Asetatların Özellikleri: Genel olarak metal asetatların erime noktaları yüksektirler ve bunların sulu çözeltileri de elektriği iletirler. Ester asetatların sudaki çözeltileri ise de elektriği iletmezler. Çünkü bu bileşikler iyonik bileşikler değillerdir. Orta büyüklükteki bazı asetatlar hayvan dokularında yağ asitlerine dönüşmektedirler. Keza hayvan dokularında kolesterole de dönüşebilmektedirler.

Asetatların Üretimi: Asetatların üretiminde asetik asit (CH3COOH) temel madde olarak kullanılır. Asidin sodyum oksitle bileşiminden sodyum asetat, kalsiyum oksitle reaksiyonundan da kalsiyum asetat, magnezyum karbonat ile bileşiminden de magnezyum asetat ve kurşun oksitle reaksiyonundan da kurşun asetat elde edilmektedir. Çinko asetat ve manganın sülfürlerinin asetik asitle bu ikili bileşiminden de bu metallerin asetatları elde edilir. Asetik asit çözülerek çinko, demir ve magnezyum gibi bazı metallerle direkt bileşiminden bu metal asetatlar elde edilir. Ester olarak adlandırılan bazı asetat türleri asetik asidin bir alkolle reaksiyonundan elde edilir. Esterlerin kendilerine has hoş bir kokuları vardır. Aslında diğer asetatların böyle hoş bir kokuları yoktur.

Asetatların Kullanım Alanları: Asetatların çok geniş bir kullanım alanları mevcuttur. Bakır asetat Paris yeşili imalatında kullanılmaktadır. Diğer metal asetatlar bazı baskı işlerinde kullanılmaktadır. Alüminyum ve demir asetatlar ise boyamada mordant olarak kullanılmaktadır. Yanmaz özellikli selüloz asetat, tekstil ve fotoğraf filmi imalatında kullanılır. Polivinil asetat, yapıştırıcılarda kullanılan bir plastik türdür. Etil asetat ve amil asetat gibi uçucu esterler boya ve laklar için çözücü olarak kullanılır. Butil asetat lak ve vernik endüstrilerinde, amil asetat ise tat verici olarak kullanılmaktadır.

Yapılan araştırmalara göre ağızda emilen iyonik çinko asetat pastilleri soğuk algınlığında hastalık sürecini kısalttığı kanıtlanmıştır. Çinko asetat veya glükonat pastilleri insülin direnci riskini arttırır.
" } ] }