{ "title": "Çinko Boy Uzatır Mı", "image": "https://www.cinko.gen.tr/images/cinko-boy-uzatirmi.gif", "date": "21.01.2024 02:14:31", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Çinko boy uzatır mı? Çinko, boy uzaması, ergenliğe girme, vücut direnci, saç dökülmesi, sperm azlığı ve yaraların çabuk iyileşebilmesi için oldukça önemli bir mineral türüdür. Çinko vücutta birçok enzimin ve insülin hormonunun yapısında bulunmaktadır. Daha çok iskelet ve kas yapısında bulunan bir mineraldir.

Çinkonun Faydalı olduğu hastalıklar

Boy Uzaması ve Kilo Alamama: Boyu uzamayan ya da kilo alamayan çocuklarda çinko eksikliği söz konusu olabilir. Büyüme geriliği gözlemlenen çocuklarda günlük 5-7 miligram çinko takviyesi büyüme hızını arttırabilmektedir. Büyüme geriliği ya da boy kısalığı söz konusu olan çocukların endokrinoloji ve metabolizma uzmanı tarafından muayene edilmesi gerekir. Muayeneden sonra hormon ve kan tetkikleri ile araştırma yapılarak sonuca ulaşılabilir. Eğer çinko eksikliği tespit edilmişse boy uzaması ve gelişim için dışarıdan yeterli dozlarda çinko takviyesi yapılır.

Sık Enfeksiyon Oluşan Çocuklar: Çocuklarda sık sık enfeksiyon oluşuyorsa sorun çinko eksikliği olabilir. Uzman bir doktor tarafından çinko değerleri incelenerek dışarıdan çinko takviyesi uygun görülebilir.

Çocuklarda İshal: Özellikle dirençli ishal vakalarında çinko yetersizliği araştırılmalı ve yetersizlik varsa çinko takviyesi verilmelidir. Çinkonun ishali azaltıcı etkisi vardır.

Diyabet Hastalarında: Diyabet hastaları için de çinko değerleri araştırılmalıdır. Araştırma sonucu eksiklik saptanmışsa dışarıdan çinko takviyesi alınmalıdır. Diyabet vakalarında idrar yolu ile çinko kaybı oldukça fazla yaşanabilir.

Sperm Sayısı Az Kişilerde: Sperm sayısı az olan vakalarda çinko değerlerine eksiklik saptanmışsa dışarıdan çinko takviyesi verilebilir. Çinko eksikliği sperm sayısında azalmaya yol açan bir faktördür.

Sık Akciğer Enfeksiyonları: Özellikle çocuklarda yaşanan sık akciğer enfeksiyonu söz konusu ise çinko yetersizliği araştırılmalıdır. Yetersizlik varsa dışarıdan çinko takviye yapılmalıdır.

Gebelik dönemi, emzirme dönemi ve ileri yaşlarda da çinkonun ilave olarak dışarıdan alınması gerekebilir. Çinko eksikliği için gerekli testler yapıldıktan sonra eksiklik varsa dışarıdan uygun dozlarda çinko alımı yapılmalıdır.
" } ] }