{ "title": "Çinko Eksikliği İçin Ne Yemeli", "image": "https://www.cinko.gen.tr/images/cinko-eksikligi-icin-ne-yemeli.gif", "date": "19.01.2024 01:13:52", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Çinko eksikliği için ne yemeli, çinko, bağışıklık sistemi, koku-tat alma duygusu, enzimlerin üretilmesi, proteinlerin inşa edilmesi gibi birçok fonksiyonu olan bir mineral türüdür. Aynı zamanda hücrelerin birbiri ile iletişim kurması için de önemli bir yeri vardır. Vücutta çinko eksikliği nedeni ile pek çok sağlık problemi oluşabilir. Bu problemler;
Günlük beslenme programında yer alan pek çok gıda sayesinde çinko ihtiyacı rahatlıkla karşılanabilir. 18 yaş ve daha üzeri kadınlar için günlük çinko oranı 8 miligram, 18 yaş üstü erkeler için günlük çinko miktarı 11 miligram kadardır. Çinko kırmızı et, kümes hayvanları, nohut, fasulye, kuruyemişler, yumurta, deniz ürünleri gibi gıdalarda ihtiyacı karşılayacak oranlarda bulunmaktadır.

Çinko Eksikliği İçin Ne Yemeli?

Mantar: 1 tane kültür mantarı yaklaşık 0.1 miligram çinko içerir. Çinko eksikliğine karşı haftada 1 defa mantar tüketilebilir.

Kuzu Eti: 200 gram kadar kuzu eti günlük çinko ihtiyacının tamamını karşılayabilecek niteliktedir.

Ispanak: Yarım kilo çiğ ıspanak günlük çinko ihtiyacının %20'sini karşılayabilmektedir. Ispanak besin lifi, C, K, E vitaminleri bakımından da iyi bir kaynaktır. Ispanak beslenme listesine eklenerek çinko yetersizliğine karşı tüketilebilir.

Yoğurt: 100 gram yoğurt 1 miligram çinko içermektedir. 1 miligram çinko günlük çinko ihtiyacının %6'sını karşılar.

Kabak Çekirdeği: 1 avuç kabak çekirdeği tüketerek günlük çinko ihtiyacının %20'si karşılanabilir. Kabak çekirdeği fosfor, magnezyum, demir, potasyum gibi mineraller bakımından da zengin bir içeriğe sahiptir.

Susam: 1 çay kaşığı susam günlük çinko ihtiyacının %5'ini karşılamak için yeterli olur. Susam aynı zamanda magnezyum, fosfor, manganez ve demir bakımından da iyi bir kaynaktır.

Çinko Eksikliği İçin Tüketilebilecek Diğer Gıdalar
" } ] }