{ "title": "Çinko Eksikliği", "image": "https://www.cinko.gen.tr/images/cinko-eksikligi.gif", "date": "19.01.2024 02:11:32", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Çinko eksikliği, vücutta yaşanan çinko eksikliği genel olarak yetersiz beslenme nedeni ile oluşur. Kötü huylu tümör, diyabet, emilim bozukluğu, karaciğer hastalıkları ve bazı kronik hastalıklar çinko eksikliğine yol açan diğer faktörlerdir.

Çinko eksikliğinin en önemli nedeni beslenme yetersizliğidir. Günlük tüketilen besinlerin yeteri kadar çinko içermemesi vücutta çinko eksikliğine yol açar. Ayrıca kırmızı et tüketimi yapmayan kişilerde de çinko eksikliğine rastlanabilir.

Çinko Eksikliği Belirtileri Nelerdir?
Çinko Ne Kadar Alınmalı?

Çinko ihtiyacı birçok faktöre göre değişim gösterebilir. Çocuk ve gençlerin erişkinlere oranla çinko ihtiyacı daha azdır. Hasta olan kişilerin ise sağlıklı kişilere oranla çinko ihtiyacı daha fazladır. Aynı şekilde yoğun stres altında olan kişiler de stressiz kişilere oranla çinkoya daha fazla ihtiyaç duyar. Yetişkinlerin günlük 15 miligramdır. Gebe ve emziren anneler de normal dönemlerden biraz daha fazla çinkoya ihtiyaç duyar.

Çinko İhtiyacını Karşılamak İçin Beslenme Yeterli Olur mu?

Yeterli beslenme ile günlük çinko ihtiyacı kolaylıkla karşılanabilir. Ancak bazı durumlarda beslenme çinko ihtiyacını karşılamak için yetersiz kalabilir. Vejetaryenler, diyabet hastaları ve spor ile uğraşan kişilerin çinko takviyesi alması gerekebilir.

Çinko Ne İşe Yarar?

Özellikle soğuk kış günlerinde soğuk algınlığı ve soğuk algınlığına bağlı bazı hastalıklara karşı oldukça etkilidir. Çinkonun bateri ve virüslere savaş açıcı etkisi vardır. Ciltte akne oluşumuna karşı da oldukça yararlıdır. Hücre yenilenmesine katkıda bulunarak cildin daha hoş bir görünüm kazanmasını sağlar. Tırnakları ve saçları güçlendirir. Uçukları hafifletir, adet ağrılarına karşı iyi gelir. Kısırlık için de oldukça önemli bir mineraldir.

Çinko Eksikliği İçin Risk Altında Olanlar

Vejetaryenler: Hayvansal gıdalar çinko bakımından zengin içeriğe sahiptir. Hayvansal gıdalar yolu ile alınan çinko vücut tarafından daha rahat emilir.

Aşırı Alkol Tüketenler: Düzenli alkol tüketen kişilerde yaklaşık %40 oranında çinko eksikliği görülebilir.

Demir Takviyesi Alanlar: Yüksek dozajlarda demir takviyesi alan kişilerde çinko emilimi baskılanabilir. Bu durumda çinko eksikliği yaşanabilir.

Hamile ve Emziren Kadınlarda: Anne karnında gelişmek için çabalayan bebeğin yüksek miktarda çinkoya ihtiyacı olur. Aynı şekilde doğum sonrası anne adayları emzirme yolu ile yüksek oranda çinko kaybedebilir.

Çinko Nelerde Var?
" } ] }