{ "title": "Çinko Eksikliğine Ne İyi Gelir", "image": "https://www.cinko.gen.tr/images/cinko-eksikligine-ne-iyi-gelir-2103.jpg", "date": "20.01.2024 05:59:52", "author": "Rana Betül Örünç", "article": [ { "article": "Çinko Eksikliğine Ne İyi Gelir, Çinko az da olsa günlük olarak alınması gereken mineraller arasındadır. Çocuklarda normal büyüme sürecini çinko sağlar. Çinkonun eksikliği bazı olumsuz sebeplere yol açmaktadır. Bunlar, cilt problemleri, ruhsal problemler, zihin karışıklığı, prostat büyümesi, testis ve yumurtalık noksanlığı, kalça ağrıları, eklem ağrıları, ishal ve kilo kaybı görülür. Sağlıklı ve düzenli beslenen kişilerde çinko eksikliği görülmez. Çünkü birçok yiyecekte çinko minerali bulunmaktadır. Çinko bakımından en zengin yiyecekler, mantar, sığır eti, ıspanak ve kuzu etidir.

İçerisinde Çinko Bulunan Besinler

Mantar, demir, magnezyum, selenyum, çinko, potasyum ve fosfor minerallerini bulundurur. 1 adet orta boy mantar 0.1 mg çinko içermektedir.

Kuzu eti, Yüksek kolesterolü olan kişiler kuzu eti tüketimine dikkat etmeleri gerekir. Günlük 100 gram kuzu eti çinko ihtiyacının hemen hemen yarısını karşılamaktadır.

Ispanak, Lif, demir, K vitamini, E vitamini, kalsiyum, folat gibi mineral ve vitaminleri içerisinde bulundurur. Bunun dışında içerisinde çinko minerali de bulunmaktadır. 100 gram ıspanak 0.5 mg çinko içerir. Ispanağın sadece bir olumsuz yönü vardır bu da içerisinde fazla sodyum vardır.

Sığır eti, Kolesterolü olan kişiler dikkat etmelidir. Çünkü içerisinde yüksek kolesterol ve doymuş yağ içermektedir. 100 gram sığır eti günlük çinko ihtiyacının hemen hemen yarısını karşılamaktadır.

Susam, Tek olumsuz yönü yüksek kalorili olmasıdır. İçerisinde fosfori magnezyum, manganez, kalsiyum ve demir vardır. Çinko bakımından da zengindir.

Kabak çekirdeği, İçerisinde magnezyum, fosfor, manganez, potasyum, bakır minerallerini bulundurur. Bir avuç kabak çekirdeği günlük ihtiyaç olan çinkonun %20'sini karşılamaktadır.

Yoğurt, yağsız 100 gram yoğurt içerisinde 1 mg çinko vardır.

Bunun dışında çinko bulunduran besinler, enginar, kabak, fasulye, süt, yumurta, domates, kaju, muz, kakao tozu, siyah çikolata, kahvaltılık yulaf, peynir, karides, kuşkonmaz, kuzu ciğeri, peynir, badem, hindi eti, bezelye, yengeç, yer fıstığı, tavuk göğüs eti, kuru fasulyedir. Bu yiyecekleri düzenli olarak tüketmek çinko eksikliğine iyi gelmektedir. Çinko eksikliği bulunan kişinin bağışıklık sistemi zayıflar ve vücut enfeksiyon ve hastalıklara karşı güçsüz olur. Koku ve tat almada azalma görülür. Çinko eksikliği olan kişide kaşıntı olur ve yaralar daha uzun sürede iyileşir. Yüksek miktarda demir tavsiyesi alanlar, vejetaryenler, orak hücre hastalığı olanlar, hamile ve emziren kadınlarda, alkol kullanan kişilerde, gastrointestinal hastalığı olan kişilerde çinko eksikliği daha sık görülmektedir. Çinko içeren besinlerin bazıları yüksek kolesterol içerebilir ve fazla kilo aldırabilir. Bu yüzden bu besinlere dikkat etmek gerekmektedir.
" } ] }