{ "title": "Çinko Elementi", "image": "https://www.cinko.gen.tr/images/cinko-elementi.gif", "date": "19.01.2024 23:36:47", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Çinko elementi, çok sayıda besinde bulunmakta ve bağışıklık sisteminde önemli bir rol oynamaktadır. Vücudun daha verimli olmasını, zinde kalmasını sağlar. Antikorların ve akyuvarların oluşmasında etkili olur. Bağışıklık sisteminin bekçisi gibi hastalıklardan korunmaya yardımcı olup, vücuttaki zehirli maddeleri etkisiz hale getirir. Bu yüzden bağışıklık sisteminin gereği gibi çalışması vücutta yeteri kadar çinko elementinin bulunmasını gerektirir. Görme duyusundan, yaraların iyileşmesine, şeker hastalığı, böbrek sorunları çinko eksikliğinin bir sonucudur. Vücudun enfeksiyonlara karşı savunmasız kalmasının en önemli sebeplerinden birisi çinko eksikliğinin olmasıdır. Koku alma ve tat alma duyuları üzerinde bile çinko elementinin etkisi bulunmaktadır.

Çinko elementi neler yapar?

Özellikle kış aylarında etkili olan grip ve soğuk algınlığı üzerinde olumlu etkileri vardır. Bakteriler ve virüslerin vücuttan atlamasına, hastalıklara karşı direnç kazanılmasına yardımcı olur. Cilt sorunlarına özellikle akneye karşı faydalı olur. Vücutta A vitaminini harekete geçirerek, mikrop kırıcı etkisiyle ciltten akne gibi etkilerin uzaklaştırılmasını sağlar. Hücre yenilenmesinde etkili olduğundan, ciltte sayısız faydalara sahiptir. Cildi, saçları güzelleştiren, tırnakları sertleştiren etkileri bulunur. Uçuk sorununa bile iyi gelir. Kadınlarda adet ağrılarının hafiflemesine, kısırlık etkisinin azaltılmasına yardımcı olur.

Vücudun çinko ihtiyacı ne kadardır?

Vücudun çinko elementine olan ihtiyacı farklı unsurlara göre belirlenir. Yetişkinlerin çocuk ve gençlere göre daha fazla çinko ihtiyacı olur. Sağlıklı olan kişiler hastalara oranla daha az çinkoya ihtiyaç duyarlar. Bunun gibi stresli olan kişilerin sakin kişilik yapısına sahip olanlara göre daha fazla bu elemente ihtiyacı vardır. Tıp alanı yetişkinlerin günlük ihtiyaçlarının ortalama 15 mg olduğunu belirtmektedir. Cinsiyet farklılığı çinko ihtiyacında etkili olmaz. Ancak kadınlar gebelik ve emzirme döneminde daha fazla çinkoya ihtiyaç duyarlar. Çocukluk döneminde çinko azlığı olduğunda, gelişim sorunları yaşanabilir.

Çinko elementi ihtiyacının karşılanması için dengeli beslenme yeterli olur mu?

Bu konuda çinkonun alındığı besinlerin büyük önemi vardır. Çünkü hayvansal kaynaklardan alınan çinkonun emilimi, bitkisel kaynaklara göre daha iyi olur. Çok sayıda yiyecekte çinko olmasına rağmen, bunun alındığı kaynak önemlidir. Vejetaryen beslenen kişilerde genellikle çinko azlığı sorunu bu yüzdendir. Bitkisel besinlerde çinkonun emilimini azaltan maddeler bulunmaktadır. İnsanların enfeksiyonlara daha yatkın olması halinde, hemen çinko azlığı akla gelmelidir. Ellerin soğuk olması, saçların dökülmesi, tırnaklardaki beyaz lekeler gibi belirtilerde çinko azlığı durumunda görülebilir. Bu yüzden vücudun günlük çinko elementi ihtiyacının karşılanması için, özellikle hayvansal besinlerin alımına dikkat edilmelidir. Deniz ürünleri ve kırmızı et çeşitleri bu açıdan zengin içeriğe sahiptir.
" } ] }