{ "title": "Çinko Fosfat", "image": "https://www.cinko.gen.tr/images/cinko-fosfat.gif", "date": "20.01.2024 02:00:22", "author": "Abdultaha DEMEZ", "article": [ { "article": "Çinko fosfat genelde uzun süreli darbe ve korozyon direnci istenilen metal parçalar için kullanılır. Tel çekme, boru çekme, otomotiv ve koruyucu yağlama öncesi çinko fosfat kullanımı yaygındır. Dış ortamda kullanılacak boyalı parçalar için tercih edilir. İçeride kullanılan metal eşyalarda da yüksek korozyon direnci isteniyorsa kullanılır. Demir, çelik ve galvaniz kaplı ürünler için uygun bir kaplama yöntemidir.

Çinko fosfatlama demir fosfat kaplamaya göre malzeme üstüne çökerek oluşan bir kaplamadır. Metal üzerinde oluşan çinko fosfat kaplama kalınlığı metrekarede 2-35 gramdır. Boya altı için uygun olan çinko fosfat kaplama kalınlığı metrekarede 2-5 gramdır. Daha yüksek kaplama kalınlıkları boya altı için uygun olmamaktadır. Boru ve tel çekme hatlarında çinko fosfat kaplama kalınlığı metrekarede 7-15 gram olabilir. Daha düşük kaplama haddelerin zorlanmasına neden olduğu için uygun olmaz. Koruyucu yağ öncesinde ise metrekarede 20-35 gram çinko fosfat kaplaması yapılır. Buradaki amaç yağın çinko fosfat kristalleri arasına girerek korozyona karşı yüksek direnç sağlamaktır.

Çinko fosfat prosesi püskürtme ve daldırma hatlarda trikatyon olarak da kullanılabilir. Fosfat kaplama alanının önünde asidik veya alkali yağ alma olmalıdır. Bunun sebebi paslı metalin çinko fosfat kaplama almasının problem yaratmasıdır. Çinko fosfat kristallerinin ince ve homojen olması için fosfat banyosu öncesinde mutlaka aktivasyondan geçmelidir. Demir fosfatlama prosesine göre daha karışık ve kapsamlıdır. Dikkat edilmesi gerekenler toplam ve serbest asit, süre, sıcaklık ve hızlandırıcı noktasıdır.
" } ] }