{ "title": "Çinko İçeren Besinler", "image": "https://www.cinko.gen.tr/images/cinko-iceren-besinler-3462.jpg", "date": "20.01.2024 07:19:07", "author": "Esma KOÇ", "article": [ { "article": "Çinko içeren besinler; Besinlerin çoğunda çinko bulunmaktadır. Vücudun günlük çinko ihtiyacını karşılayabilmek için ilk önce çinko emilimini azaltmayacak olan besinler tercih edilmesi gerekmektedir. Çinko vücutta hücre metabolizması, protein üretimi, bağışıklık sistemini güçlenmesinde ve DNA oluşumunda katkıda bulunan en önemli mineraldir. Bir insanın günlük olarak ortalama 15 mg çinko alması gereklidir. Bunu da çinko içeren besinlerden sağlanmaktadır. Genellikle deniz ürünleri ve kırmızı et çinko açısından oldukça zengindir. En önemlisi bu besinlerin içerisinde çinko mineralinin emilimini azaltacak maddeler bulunmamaktadır. Bu açıdan düzenli olarak tüketilmesi lazımdır. Bu besinlerin dışında kuru yemişler, sebzeler, bakliyatlar diğer çinko kaynağı olarak görülebilir. Bir insanın günlük beslenme düzeni bu besinlere göre ayarlanmalıdır. Besinler içerisinde yüksek oranda çinko içeren istiridye ve karaciğer gibi gıdaların kalorisi yüksek olduğundan tüketilirken dikkat edilmelidir. Ayrıca kuruyemişin kalorisi de yüksektir. Kişilerin kullanmış olduğu bazı antibiyotik ilaçlarda çinko emilimi azaltmaktadır.