{ "title": "Çinko İlacı", "image": "https://www.cinko.gen.tr/images/cinko-ilaci.gif", "date": "21.01.2024 22:32:07", "author": "Abdultaha DEMEZ", "article": [ { "article": "Çinko ilacı, insan vücudu için en önemli minerallerden biridir. Çinko tüm hücrelerin bir parçasıdır ve çoğu enzimin anahtar bileşenidir. Çinko vücudun bağışıklık sistemi için çok önemlidir. Prostat bezinin ve üreme organlarının sağlıklı olarak çalışabilmesi için yeterli çinkoya ihtiyaç vardır. Büyüme ve gelişme üzerine de çinkonun etkileri büyüktür. Sağlık için son derece önemli olan bu mineralin eksikliğinde dışarında çinko ilacı alınması gerekmektedir.

Çinko eksikliği görülen çocuklarda boy kısalığı, kilo eksikliği ve iştahsızlık görülür. Üreme organları olan testislerin gelişiminde bozukluklar oluşur. Çocuklar ve gençler çinko eksikliğinin belirgin olarak gözlendiği önemli bir hasta grubudur. Çinko gebelikte bebeğin gelişiminde emzirme döneminde ise süt yapımında etkilidir. Çinko büyüme hormonlarının üretimi için gereklidir. Bu yüzden çinko eksikliği büyüme ve gelişmede bozukluklara neden olmaktadır. Bu durumlarda Çinko ilacı alımının bu sıkıntıları önemli ölçüde azalttığı gözlemlenmiştir.

Toprak yeme hastalığı olan geofaji de demir ve çinko eksikliğine bağlı olarak oluşan bir hastalıktır. Bu hastalığın tedavisinde önce çinko tedavisi uygulanarak bağırsaklardaki demir emilimi bozukluğunun giderilmesi gerekmektedir.

Gebelik ve laktasyon döneminde annelerin çinko yönünden yetersiz beslenmeleri bebekte gelişme geriliğine ve doğumsal anomalilere neden olmaktadır. Dünya'da gebelerin %82'si çinko gereksinimlerini karşılayamamaktadır. Türkiye'de gebeler üzerinde yapılan bir araştırmada çinko yetersizlik oranı hamileliğin ikinci dönemi olan 28-32 haftalarda %38,6 ile en yüksek seviyeye ulaşmıştır. Bu çalışmalara göre gebeler ancak çinko ihtiyacının %31'ini karşılayabilmektedir. Anne sütündeki çinko ilk 5-6 aydan sonraki dönemde bebeğin ihtiyacını karşılayamaz. Çalışmalar anne sütüyle beslenen bebeklerde çinko suplemantasyonu yapılan bebeklerde linear büyüme ve ağırlık artışı suplemantasyon yapılmayanlara göre daha yüksektir.

Dünya sağlık örgütü verilerine göre 2002'de 1,6 milyon çocuk ishal nedeniyle ölmüştür. İshal sırasında çinko ilacı desteği yapılan çocuklarda ishal süresi %9-%23 arasında kısalır.

Günlük çinko ihtiyacı yaklaşık 15 mg'dir. 50 mg'dan fazla alınması tavsiye edilmez. Eğer uzun süreli çinko kullanılacaksa günlük olarak 20 mg'lık doz önerilir. Çinko pikolinat ve çinko gluconate en iyi tolere edilen takviye çinko ilaçlarıdır.
" } ] }