{ "title": "Çinko Nitrat", "image": "https://www.cinko.gen.tr/images/cinko-nitrat.gif", "date": "21.01.2024 12:27:04", "author": "İncegül Berrin Ekmen", "article": [ { "article": "
Çinko Nitrat, Çinko nitrat formülü Zn (NO3)2 olan bir çinko bileşenidir. Bu beyaz, katı, kristal bileşik havadan çok nem çekerek sulanır ve genellikle hekzahidrat Zn (NO3)2. 6H2O formunda bulunmaktadır. Çinko nitrat alkol ve suda çözünür. Çinko nitrat özellikle çinkonun nitrik asitte çözülmesiyle elde edilir. Asidin buna bağlı olan bu reaksiyonda, derişik asit formül kullanılırsa amonyum nitrat oluşur.

Zn + 2 HNO3 (Seyreltik)---- Zn (NO3)2 + H2
4 Zn + 10 HNO3 (Derişik)---- 4 Zn (NO3)2 + NH4NO3 + 3H2O.

Çinko nitrat ısıtıldığında ise termal bozulmaya uğrayarak, çinko oksit, azot dioksit ve oksijen oluşmaktadır.

2 Zn (NO3)2----2 ZNO + 4 NO2 + O2
Çinko nitratın çok büyük ölçüde kullanımı olmasa da kimya laboratuvarlarında koordinasyon polimerlerinin elde edilmesinde kullanılmaktadır. Kontrolü bozulmayla çinko okside dönüşen çinko nitrat nanoteller içeren değişik ZnO esaslı yapıların üretimi için kullanılmaktadır.

Çinko nitrat, kumaş boyamada da kullanılmaktadır.

Son yıllarda yapılan araştırmalara göre Türkiye'de tarımı yapılan toprakların önemli bir bölümünde çinko eksikliği ortaya çıkmıştır. Bu durum meyve, sebze ve buğdaygiller olan mısır, çeltik, buğday olmak üzere birçok üründe verim kaybına neden olmaktadır. Bitkilere verilen ilave çinko ile verimi arttırmak, verimi yüzde oranına göre %25 ila %100 arasında artış sağlamak için çabalar sarf edilmektedir. Azotun bitkiler tarafından alınabilmesi için nitrat veya amonyum formunda bulunması gerekmektedir. Bazı bitkilerin bu iki azot formundan herhangi birini kullanmada tercihleri olursa da genellikle bitki besleme yönünde aralarında belirgin bir fark yoktur. Bazı bitkilerin genç filiz dönemlerinde bu iki formdan birini ileriki filiz dönemlerde ise diğer formdaki azotu tercih ettikleri bilinmektedir. Amid veya organik formdaki azotun bitkiler tarafından alınabilmesi için parçalanarak, bölünerek inorganik formdaki amonyum veya nitrata dönüşmesi sağlanmaktadır. Nitrat, topraktaki diğer katyonların alınmasını sağlarken, amonyum formundaki anyonlarının alınmasından da yararlı olur.

" } ] }