{ "title": "Çinko Selenyum", "image": "https://www.cinko.gen.tr/images/cinko-selenyum.gif", "date": "19.01.2024 20:18:14", "author": "İncegül Berrin Ekmen", "article": [ { "article": "
Çinko Selenyum, vücutta çok fazla bulunmayan temel bir mineraldir. Özellikle E vitamini ile bir araya geldiğinde antioksidan olarak çalışır ve hücre yapısına zarar veren serbest radikallere karşı koruma sağlamaktadır. Vücudumuzda yer alan serbest radikaller hücre yapısı dışında DNA'ya zarar verebilir, kanser türleri ve kalp hastalıkları dahil olmak üzere çeşitli hastalıklara zemin oluşturur. Selenyum gibi antioksidanlar serbest radikalleri nötralize ederek zararlarını en az seviyede tutarlar. Selenyum eksikliği çok nadir görülen bir sorun olmamakla birlikte bazı bireylerde özel sağlık koşullarına, yetersiz beslenmeye ve bazı ilaç kullanımlarına bağlı olarak görülebilir.

Selenyumun Önemi, selenyum tiroit fonksiyonu için gerekli olup aynı zamanda sağlıklı ve güçlü bir bağışıklık sistemi için gereken mineraller arasındadır. Astım üzerine yapılan bir araştırmada, 14 hafta boyunca düzenli selenyum içeren gıdalar tüketen veya selenyum takviyesi alan astım hastalarının daha az belirti gösterdiği ortaya konulmuştur. Bir diğer araştırmaya göre ise düşük selenyum seviyesinin çeşitli kanser türlerine yakalanma olasılığının arttığı ortaya koymaktadır. Bilim adamları selenyum mineralinin kanserli hücre oluşumu ile bağlantısı konusunda kesin bir bilgi vermemekle birlikte yeterli miktarda selenyum alan insanların kansere yakalanma riskinin azaldığı bilinmektedir. Selenyum eksikliğinde görülen ya da kötüleşen diğer bir hastalıklar şu şekildedir; romatoid artrit, erkeklerde kısırlık ve damar sertliğidir.

Selenyumun Görevi, selenyum E vitamini ile yağların ve hücrelerin oksitlenmeden korunması, vücut dokusunun esnekliğinin korunması, kanserden korunma ve vücudun zehirlerden arındırılmasını sağlar.

Selenyum İçeren Besinler, bitkisel besinler selenyum bakımından zengindir fakat bir bitkinin ne kadar selenyum içerdiği yetiştiği toprakta ne kadar selenyumun bulunduğuyla doğru orantıdadır. Aynı durum hayvansal besinler içinde geçerlidir. Hayvanların yetiştirildiği coğrafya ve bitkisel besinlerin, besin içinde bulunan selenyum miktarını belirler. Selenyum içeren birçok besin vardır fakat içlerinde selenyum bakımından en zenginleri; Brezilya kestanesi, balıklar, ay çekirdeği, göğüs tavuk eti, hindi eti, kırmızı et, mantar, yumurta, yulaf, soğan, esmer pirinç, sarımsak, istiridye, tahıllardır.

Günlük Selenyum Tüketimi, selenyum 0-6 ay için 15 mcg, 7-12 ay için 20 mcg, 1-3 yaş için 20 mcg, 4-8 yaş için 30 mcg, 9-13 yaş için 40 mcg, 14-18 yaş için 50 mcg, 19 yaş ve üstü erkekler için 55 mcg, kızlar için 60 mcg, gebelik döneminde 60 mcg, emzirme döneminde ise 70 mcg kadardır.

Selenyum Eksikliği, selenyum bakımından zayıf toprakta yetişen besinler tüketiminde düşük ihtimal olmakla beraber senlenyum eksikliği görülebilir. Bunun dışında düzenli olarak işlem görmüş gıda tüketenlerde (Konserve gıdalar, hazır yemekler.) selenyum eksikliği görülebilmektedir. Çünkü besinler işlem gördükçe içerisindeki mineral ve vitamin oranları azalır.

Fazla Selenyum Tüketimi, yetişkin bireyler için günlük olarak önerilen selenyum miktarının (55 mcg) yaklaşık 9 katı kadarını almak selenyum zehirlenmesine sebep olabilir. Besinler yoluyla bu miktarda selenyum almak çok kolay olmamakla beraber özellikle ek selenyum takviyesi alanlar için selenyum zehirlenmesi ihtimali oldukça yüksektir. Fazla selenyum zehirlenmesinin belirtileri; tırnaklarda beyaz noktalar, mide bulantısı, saç dökülmesi, kronik yorgunluk, baş dönmesi ve sinir hasarıdır. Bazı araştırmalar uzun süre yüksek oranda selenyum almanın cilt kanseri riskini arttırdığını ortaya koymaktadır. Uzmanlar böyle olumsuz etkilerden korunmak için ihtiyaç duyulan selenyumun besinlerden alınmasını tavsiye etmektedir. Herhangi bir sağlık koşulu sebebiyle selenyum takviyesi kullanıyorsanız, çocukların erişemeyeceği bir yerde muhafaza ediniz.
" } ] }