{ "title": "Çinko Sembolü", "image": "https://www.cinko.gen.tr/images/cinko-sembolu.gif", "date": "20.01.2024 09:44:15", "author": "Lale Bulduklu", "article": [ { "article": "Çinko sembolü (Zn) olarak periyodik cetvelde yerini almıştır. Latincede \"Zinkum\" olarak adlandırılan çinko, maviye benzer açık gri renkte olup kırılgan bir metaldir. Periyodik cetvelde geçiş elementleri grubunda yer almaktadır. Kaynama sıcaklığının düşük olması nedeniyle pirometalalurjik metal üretiminde kullanılmaktadır. Dökülmüş haldeyken sert ve kırılgan olup yaklaşık 120 derecede şekil verilebilir. Elektrokimyasal potansiyel dizisinde demirden daha negatif olan gruptadır. Bu özelliği ile çinko anot olarak kullanılabilen oldukça önemli bir elementtir.

Çinkonun Ayrıştırıldığı Mineraller

Çinko elementi yerkabuğunda en fazla bulunan elementler arasında 23. Sırada yer almaktadır. Çinkonun en fazla kullanılan cevheri sfalerit (ZnS) olup %40 çinko ve %10 demir içerir. Çinko; smitsonit, hemimorfit ve franklinit olarak da ayrıştırılabilmektedir.

Çinko bileşiklerde (+2) değerli olarak bulunur. Çinko ile oluşturulan bileşikleri genellikle iyonik bağ yapmaktadır. Amin, siyanür, amonyak ve halojen iyonları ile kompleks bileşikler yapar. Çinko özellikle toz haldeyken iyi bir ingirdeyicidir. Toz çinkonun bir tepkimede reaksiyona girme özelliği oldukça yüksek olsa da yanıcı özellikte değildir. Çinko yüksek sıcaklıkta oksijen, kükürt ve klorür gibi elementlerle şiddetli reaksiyonlara geçer ve sert bir amalgam oluşturur. Klorür ve sülfat tuzları suda yüksek derecede çözünür. Çinko oksit, fosfat ve organik kompleksleri suda çok nadiren az miktarda veya hiç çözünmezler. Çinko oksidin ekonomik değeri yüksektir. Çinkonun organik bileşikleri arasındaki çinko sabunu en fazla kullanıma sahiptir.

Çinko elementinin sembolü nedir?Çinko elementinin sembolü \"Zn\" olup geçiş elementidir.

Çinkonun Kullanım Alanları
" } ] }