{ "title": "Çinko Sülfat", "image": "https://www.cinko.gen.tr/images/cinko-sulfat.gif", "date": "20.01.2024 13:29:39", "author": "İncegül Berrin Ekmen", "article": [ { "article": "Çinko Sülfat, çinkonun suda eriyebilen halidir. İçerisinde %22 ve üzeri suda eriyebilen çinko bulunmaktadır. Çinko sülfatın beyaz kristal bir görünümü vardır. Tarımsal üretimde çinkonun önemi oldukça fazladır. Ülkemizin topraklarında, emilebilir çinko oranı bölgelere göre değişiklik gösterse de genel olarak istenilen düzeyin altında seyir etmektedir. Çinko eksikliği bitkinin yeterince gelişmesini engellemekte ve buna bağlı olarak da meyvesinin az olmasına sebep olmaktadır. Çinko sülfat gübrelemesi bitki verimini arttırmakta, tüm meyvelerin aynı boyutta olmalarını ve canlı görünmelerini sağlar.

Çinko Sülfatın Kullanım Alanları, yabani otların yok edilmesi ve bitkilere zarar veren küçük hayvanlara karşı korumak için, hayvan gıdalarına ve gübrelere çinko takviyesi için ve ilaçta büzücü olarak kullanılır. Vernikler, rayon lifi üretimi, yapıştırıcılar, çinko stearat, titanyum dioksit üretimi ve çinko alkıl-di-tiokarbamat (Mantar öldürücü) üretiminde, madenlerin yüzdürülmesinde, hızlandırıcı olarak kauçukta, elektrolize kaplama ve yüzey muamelesinde ve hayvan besinlerinde kullanılmaktadır. Genel olarak, tarım sektöründe, ilaç sanayisinde, kimya sektöründe, maden cevheri çıkartılmasında, boya, deri, maya sektöründe, sentetik fiber endüstrisi, bira sektöründe ve yem sanayi, çinkolu gübre üretiminde kullanılmaktadır.

Çinko Sülfatın Bitkiye Yararları, birim alanda alınan ürün miktarında artış olur, toprağın pH'ını düzenler, yapraklardaki sararmaları, erken dökülmeyi ve küçülmeyi engeller, bitkinin soğuğa karşı direncini arttırır, meyve ağaçlarında meyvelerin erken düşmesini azaltır meyve tutmayı arttırır, meyvenin görünümünü güzelleştirir, şekil bozukluğunu engeller, bodurlaşmayı engeller, sürgün sayısını arttırır. Su tutma kapasitesinin artmasını sağlar ve bitkinin kuraklıktan daha geç ve az etkilenmesini sağlar, hububatların boyunu arttırır, saplarının kalınlaşmasını sağlar. Çağır ve meralarda otların sararmasını engeller, hızlı büyümesini ve bol ot oluşmasını sağlar.

Çinko Sülfat ile Bitki Gübrelemesi, çinko gübrelemesi toprağın ihtiyacına göre yapılmalıdır. Toprağın azot, fosfat ve potasyum ihtiyacı gibi çinkoya da ihtiyacı vardır. Her elementin farklı etkisi olması sebebi ile hiçbiri birbirinin alternatifi değildir. Bu sebeple birinin kullanılması diğerinin kullanılmamasını gerektirmez, toprağın hangisine gereksinimi varsa o element doğru şekilde ve doğru zamanda kullanılmalıdır. Doğru kullanılmadığı taktirde yarardan çok zararı olabileceği unutulmamalıdır.

Çinko Sülfatın Hayvan Beslenmesine Yararları, çinko eksikliği olan mera ve çayırlarda otlanan veya çinko eksikliği olan tahılların kullanıldığı kırma ve salj yemler tüketen hayvanlar yeteri kadar çinko alamazlar ve bunun sonucunda huysuzluk, iştahsızlık, büyüme hızında yavaşlama, kilo kaybı, ayak şişmesi, kas gelişiminde zayıflama, kıl dökme, hastalıklara karşı bağışıklık direncinin zayıflaması, dişilerde döl veriminin azalması, burun ve ağız etrafında iltihaplanma, erkek hayvanlarda testislerde bozulma ve sperm oluşumunda azalma, süt veriminde düşme görülür.
" } ] }