{ "title": "Çinko Testi", "image": "https://www.cinko.gen.tr/images/cinko-testi-88.jpg", "date": "20.01.2024 00:11:20", "author": "ekin köse", "article": [ { "article": "Çinko testi, Uzman hekimler tarafından son yıllarda oldukça fazla istenen ve birçok hastalığın teşhisinde etkili olan bir testtir. Çinko, insan metabolizmasının faaliyetlerine büyük ölçüde dahil olan, yara iyileşmeleri ve fetal gelişim için gerekli olan önemli bir temel gıda ve mineraldir. İnsan vücudunda göz, karaciğer, böbrek ve kaslarda fazla olarak bulunan çinko minerali beslenmeyle doğru orantılı olarak seviyesini korumaktadır. Çinko mineralinin bağışıklık sistemi, büyüme ve gelişme, yara iyileşmeleri, saç uzaması, doğurganlık, tat alma, koklama, kanserle mücadele için önemi büyük olan hücrelerin olgunlaşması gibi faydalarını araştırma yapan bilim adamları kanıtlamıştır. İnsanlar çinkonun önemini kavradıktan sonra vücutlarındaki çinko seviyesini korumalı, bunun aksine bir durum sezdikleri vakit Uzman hekimlerine başvurarak çinko testi yaptırmalıdır.

Çinko eksikliğinde prostat ve şeker sorunları

Tırnak ve saçların zayıflaması, tat ve koku almada azalma, zihinsel kapasitenin düşmesi, çocukların gelişiminin zayıflaması, iştahta azalma, sivilce oluşumunun ve sayısının artması gibi belirtiler ortaya çıkar. Bu belirtilerin ortaya çıktığı kişilerde çinko testi uygulanmalıdır. Çinko testine giren kişiler için; 1 aydan küçük çocuklarda 50-125 miligram, 1 ay - 15 yaş arası insanlarda 60-135 miligram, 15 yaş ve üzeri insanlarda 70-150 miligram çinko değerine rastlanması vücuttaki çinko seviyesinin normal olduğunu gösterir. Çinko testi sonucunda elde edilen değerler yukarıda belirttiğimiz değerlerin altında çıkmış ise teste giren kişinin çinko değerlerinde bozukluk olduğu gözlenir. Çinko testine girip değerleri düşük çıkan kişiler; çinko pikolinat ve çinko gluconete gibi takviye çinko ilaçları kullanmalıdır. Günlük ortalama 20 miligram çinko vücut için yeterli olacaktır. Bu takviye çinko ilaçlarının yanında süt, peynir, yumurta, balık çeşitleri, karaciğer, badem, ceviz ve tahıl ürünleri tüketimi vücuttaki çinko düzeyini artırma ve korumada faydalı olacaktır.
" } ] }