{ "title": "Günlük Çinko İhtiyacı", "image": "https://www.cinko.gen.tr/images/gunluk-cinko-ihtiyaci.gif", "date": "20.01.2024 16:05:36", "author": "İncegül Berrin Ekmen", "article": [ { "article": "Günlük Çinko İhtiyacı, Çinko temel besinlerden biridir ve metabolizmanın faaliyetlerine büyük ölçüde dahil olan çok önemli bir mineraldir. Bir yetişkin bireyin vücudunda toplam 2-3 gram çinko bulunur. Çinko minerali vücudumuzun hemen hemen yer yerinde bulunur; Organlar, kemikler, dokular, hücreler, vücut sıvıları. Çinko minerali en çok kas ve kemiklerde bulunur fakat prostat bezinin de çinko içeriği oldukça yüksektir. Çinko özellikle gebelik döneminde çok önemlidir. Doğumsal sorunu ve erken doğumu engeller. Bebeklerin, çocukların ve ergenlerin büyümesi için yeterli çinko almaları gerekmektedir. Kadınların hamilelik süresinde çinko gereksinimi artar çinko takviyesi yapmaması durumunda bazı rahatsızlıklara yol açabilir.

Çinko eksikliği şeker ve prostat sorunlarına sebep olur. Saç ve tırnaklarda, koku ve tat alma duyusunda zayıflama, çocuklarda gelişim yetersizliği, zihinsel kapasitenin daralması, iştahsızlık, deride yaşlanma belirtileri, yaraların iyileşme hızında yavaşlama, akne sorunlarının oluşmasıyla anlaşılır.
Çinko eksikliğine, kronik bağırsak hastalıkları, tek yönlü beslenme, karaciğer rahatsızlıkları, aşırı sportif etkinliklerde bulunma, kortizon ve barbitürad gibi ilaç kullanımlarında rastlanır.

Çinkoya Ne Kadar İhtiyacımız Var?

Sağlığımızı korumak amacıyla düzenli olarak çinko almalıyız. Çinkoya çocukların ve gençlerin yetişkin bireylere oranla daha az, hasta kişilerin sağlıklı kişilere oranla daha fazla, stresli kişilerin sakin kişilere göre daha fazla, spor faaliyetleriyle uğraşan kişilerin uğraşmayan kişilere göre daha fazla ihtiyacı vardır. Günlük olarak almamız gereken çinko miktarı bebeklerde 5 mg, çocuklarda 10 mg, ergenlerde 15 mg, kadınlarda 12 mg, hamile kadınlarda 20 mg, emziren anneler 20 mg, erkekler 10 mg, 65 yaş ve üstü 15 mg'dır. Gebe ve hamile kadınlarda bebeğin sağlıklı gelişebilmesi için daha fazla çinko ihtiyacı vardır. Günlük ihtiyacımızın 10 ila 30 katı alınması durumunda istenmeyen sorunlar ortaya çıkabilir. Bağışıklık sisteminin zorlanmasına ve baskılanmasına, mide tahrişine bağlı bulantı, kusma ve ishal, kaslarda koordinasyon bozukluğu, terleme ve titreme görülebilir.

Çinko İhtiyacımızı Nasıl Karşılarız?

Çinkoyu birçok gıdada bulabiliriz. Balık, et, karides, karaciğer, buğday tohumu, istiridye, kabak çekirdeği, tüm tahıllar, ayçiçeği çekirdeği, badem, yumurta, peynir, ceviz ve süt içinde çinko barındıran besinlerden bazılarıdır. Yüksek oranda lifli besin tüketimi çinko seviyesini azaltabilir. Lifli bitkisel besinlerdeki fitat çinkoya bağlanır, çinkoyu vücudun faydalanamayacağı hale getirir. Proteinli gıdalarla alınan çinko vücut tarafından daha kolay ve daha iyi emilir. Vejetaryen diyetlerinde çinko eksikliği çok fazladır ve yüksek tahıl içeren vejetaryen diyetlerde bulunan ve organik asitlerden oluşan fitatlardan kaynaklanır. Bu sebeple vejetaryenler çinko değeri yüksek besinler tüketmelidir." } ] }